summer sunglasses

New York’a Hangi Vize Türüyle Geldim?

New York’a geliş hikayemi bir önceki yazımda kısaca anlatmıştım.

Peki ama nasıl geldim? Hangi vize türüyle geldim? En kısa yoldan buraya gelmenin yolu nedir? İşte bu kez, bu yazımda size biraz da bu konudan bahsetmek istiyorum.

Fatih’le anlaşıp New York’a gelmemin kararını aldıktan sonra en hızlı ne şekilde oraya gidebileceğimi düşünmeye başladık. En kolay öğrenci vizesini alabileceğimi düşündük. Öğrenci vizesi için de yine hangi tür okula başvurmam gerektiğini anlamamız gerekiyordu.

Master için birincisi o kadar yüklü param yoktu. İkincisi gerekli belgeleri toplamam gerekiyordu.

Master için gerekli belgeler:

Amerika Öğrenci Vizesi Gerekli Belgeler

  • TOEFL (105 üstü puan almakta fayda varç)
  • GPA 3.0 ve üzeri olmasında fayda var.
  • GMAT

GMAT, bizdeki Ales’ in karşılığına denk gelen sınav. İngilizceniz ve sayısal bilgilerinizin ölçüldüğü bir sınav kısaca.

Birçok kişi bu tarz bi duruma nereden bakarsanız en az 1 yıl öncesinden hazırlanıyor. Benim ise sadece 3-4 ayım var New York’a gitmek için.

Bazı sertifika programlarına katabilirdim. Baruch, FIT gibi okullarin çok keyifli sertifika programlari bulunuyor. Yine bu programlar için de $5000 dolar civarında bir parayı gözden çıkarmaniz gerekiyor. Ama bu programların en güzel yanı, kredite olamaları. Yani olurda fikrinizi değiştirip master yapmaya karar verirseniz ilgili kredileri master programına geçtiğinizde ben zaten bu dersi almıştım diyerek saydırabiliyorsunuz.

Dil Kursu

Benim için en kısa yol kesinlikle dil kursu olduğuna karar verdik olanaklarımıza göz atınca. Kadınlarin askerlik gibi sorumlulukları olmadığı için öğrenci olarak dil kursu için gitmeleri çok ama çok daha kolay.

Ben işlerimi ekstra hızlandırmak adına tercihimi özel bir eğitim şirketi aracılığıyla halletmeye karar verdim. Sayat’a ve Area Egitim Danışmanlığa ne kadar telekkür etsem azdır. Bana bütün süreci olağanca açıklığı ve kolaylığıyla açıkladı. Pasaport dışındaki bütün belgelerimi Sayat ve ekibi tamamladı. Amerikan vizesi için dahi başvurumu onlar yapıp görüşme günümü yine onlar aldı. Sadece benim konsolosluğa görüşme tarihimin öne alınması için bşzzat bir mail atmam gerekiyordu onu attım. Biletim dahil her şeyi tek bir kalemden hallettim.

Özel bir eğitim danışmanlık şirketi ile çalıstığınızda tabiki nereden baksanız %50 daha fazla masrafınız olabilir. Ancak şunu bilinki eğitim danışamnlık şirketleri üzerinizden inanılmaz bir yük alıyor birincisi. İkinci formları yanlış doldurdum eksik belge beyan ettim gibi sıkıntılarınız olmuyor. Durumunuzun kritikliğine göre eğitim danışmanlık firmaları size uygun okulları öneriyor. Bu Amerika’daki okulun ne kadar ciddi bir okul olduğuyla alakalı. Okulunuzun ne kadar sıkı bir devam zorunluluğu politikası olursa  vizenizi veren görevlinin de o kadar size göveni artıyor. Buraya gelme sebebinizin gerçekten dil öğrenmek olduğunu başka amaçlarla gelme ihtimalinizin düşük olduğunu düşünüyor.

Sonuç

Ben bu işlemleri 2011 yılında yaptım. Şu an Trump yönetimi işleri çok daha zorlaştırmaya başladı. Ama ben ben Sayat’ın ekibine çok güveniyorum. Eminim size en doğru nasıl hareket etmeniz gerektiği konusunda gerekli bilgiyi onlar verecektir. Şu an Greencard olmak üzere olan bir arkadaşım yine benim yöneltmemle Sayat’ın şirketini kullanmıştı. Çünkü ilk defa kendi başına turist vizesine başvurup red almıştı. İlk seferinde red almasına rağmen ikinci denemesini profesyonel bir ekip aracılığıyla yaparak öğrenci vizesini almaya başardı.

Umarım Amerika Öğrenci Vizesi Gerekli Belgeler yazım size de aydınlatıcı olmuştur. İlgili sorularınızı lütfen yorum olarak bırakın yardımcı olmaya çalışayım.

Bir sonraki yazım New York’ta kalacak yer bulmayla ilgili olacak.

Sevgiler…